OVER KUNSTGRAS

Het zal je niet zijn ontgaan, kunstgras is momenteel (letterlijk) zeer in opkomst.

Zeker niet zo verwonderlijk omdat kunstgras geschikt is voor vele toepassingen. Kunstgras is toepasbaar van siertuin of tot speeltuin, van balkon tot sportveld, etc. Cirkels, halve cirkels, geometrische of onregelmatige vormen kunnen uit de kunstgrasmat gesneden worden. Zelfs logo’s van kunstgras worden steeds vaker toegepast.

Maar naast de vele toepassingen zijn er meer redenen om voor kunstgras te kiezen. Wacht dacht je van, altijd een groen gazon, geen kale plekken, geen onderhoud, brandveiligheid, milieu en kindvriendelijk.

Niet voor niets stappen ook steeds meer gemeentes over op kunstgras als het gaat om de aankleding van hun openbare (speel)plaatsen.

Kortom, kunstgras is een flexibel en duurzaam product en kan in principe overal worden aangelegd. Op onze site vindt je een uitgebreid assortiment en omschrijving.

Maar wil je echt vaste stekken steken wat voor wat betreft een deskundig advies? Bel mij direct 0113-313166 of vul het contactformulier in.

Over kunstgras

Onze showtuin:

Kapelle: Naast Motel Grand Café Restaurant de Caisson

Smokkelhoekweg 10-12 - 4421 JH Kapelle

A58 afslag nummer 34

Deze showtuin is vrijblijvend en zonder afspraak te bezoeken.

Op afspraak ben ik aanwezig.

Bekijk hier de reviews van onze klanten

Delta kunstgras met Ad voor de auo in Zeeland

Onze hoogwaardige garanties:

Door innovaties, geïnspireerd uit de natuur, is Royal Grass® nauwelijks van écht gras te onderscheiden.

Met het Royal Grass 'take back' programma recyclen wij het door jou gekochte Royal Grass

Hoogwaardige grondstoffen en technologieën zorgen ervoor dat het kunstgras jarenlang mooi blijft.

Onlangs gerealiseerde projecten

blog image

Wat is een goede ondergrond voor kunstgras

October 30, 20237 min read

Wat is een goede ondergrond voor kunstgras

Het is natuurlijk belangrijk om te weten waar het kunstgras komt te liggen. Is dat bijvoorbeeld op een balkon of dakterras, of gaat het om kunstgras in de tuin. Laat ik eerst het ondergrond voor kunstgras in de tuin eens nader bekijken. 

Als eerste maakt het uit in welke regio of streek je in Nederland woont. Zo heb je in Zuid Holland een hele slappe bodem van veen. Dan heb je een veel stabielere ondergrond nodig dan bijvoorbeeld op de kleigrond in Zeeland. 

Ten tweede is de waterdoorlatendheid van de ondergrond heel belangrijk. Als de kleigrond goed waterdoorlatend is, adviseer ik altijd een zandbed. Maar is de ondergrond veel slapper, dan is een stabilisé veel beter. Stabilisé is een mengsel van grof zand en een lage cement verhouding. Deze geeft veel stabiliteit en is ook heel goed waterdoorlatend. 

De dikte van de ondergrond is weer afhankelijk van de waterdoorlatendheid van de ondergrond. In Zeeuws Vlaanderen rond Terneuzen is de klei slecht waterdoorlatend, dus daar passen we een dikker zandbed toe van wel 15 centimeter. Normaal gesproken is 10 a 12 centimeter voldoende. 

Het soort zand wat je gebruikt maakt ook nog weer uit voor de stabiliteit. Als je bijvoorbeeld een groot zwembad op het kunstgras wil plaatsen, is een fijner zand weer beter voor de stabiliteit. Maar normaal gesproken maken wij gebruik van Westerscheldezand. Dat is een grovere zandsoort wat goed waterdoorlatend is. 

Als je een speeltoestel plaatst is een valdemping onder het kunstgras zeer aan te bevelen. Ook daar zijn diverse mogelijkheden voor en hangt af van de hoeveelheid demping die je wil bereiken. Dat is een waterdoorlatende mat en deze komt tussen het zandbed en het kunstgras te liggen.

Zandbed voorbereiding

Ondergrond kunstgras zandbed

WAT ZIJN HANDIGE TIPS VOOR DE DOE-HET-ZELVER:

  • Het geheel moet netjes afgegraven worden en de ondergrond die blijft liggen zo min mogelijk over heen lopen. Dit is dan 10 a 12 centimeter en niet meer. Alles wat je teveel weg haalt, moet je het niet weer opvullen met grond, maar wel met zand om een goed eindresultaat te bereiken. Want de grond zal later inzakken en dan ontstaan er kuilen of bulten.

  • Teveel afgraven werkt kosten verhogend. Het kost meer tijd, de afgegraven grond moet afgevoerd worden en er moet meer zand voor terug komen. Dus dit onderdeel zorgvuldig doen is heel belangrijk en beter voor de portemonnee.

  • Als het mogelijk is kan je natuurlijk ook afgraven met een kraantje. Maar lang niet overal is het mogelijk om met een kraantje te werken. Dan blijft het gewoon handenarbeid. Als specialist doen wij dat zelf ook op deze wijze, met dien verstande dat wij hier meer ervaring mee hebben om dit werk juist uit te voeren. Maar iedereen kan dit in principe zelf doen.

Een goed eindresultaat is alleen maar mogelijk als de ondergrond op de juiste wijze is voorbereid. Het is eigenlijk hetzelfde als bij schilderwerk: het meeste werk zie je niet meer voor het eindresultaat, maar kost het meeste tijd. 

Er zijn nog wel meer soorten ondergrond mogelijk zoals bijvoorbeeld lavastenen. Maar deze zijn meer specifiek en vaak duurder. En, als de ondergrond heel zanderig is (bijvoorbeeld in de kop van Schouwen Duiveland) hoef je minder af te graven en kan je weer op deze kosten besparen.

Handmatig uitgraven van het oude gras

Ondergrond kunstgras uitgraven

HOE ZORG JE ERVOOR DAT DE WATERDOORLATENDHEID GOED IS

Naast stabiliteit zorgt de ondergrond er ook voor dat het regenwater goed afgevoerd kan worden. Wat ik vaak zie en hoor, als men het zelf doet, dat het toch mis gaat. Als je bijvoorbeeld de kleigrond afgraaft moet je er zelf zo min mogelijk meer overheen lopen. Dan loop je het dicht en wordt de klei geplet en is de waterdoorlatendheid vele malen minder. Het is logisch, maar er wordt vaak niet over nagedacht. 

Het is ook mogelijk om een extra drainage aan te leggen. Wij doen dit heel af en toe als het echt noodzakelijk is. Maar als je het uitgraven secuur doet en alles in acht neemt zoals hierboven vermeld komt het eigenlijk altijd goed. Het zandbed kan voldoende het regenwater bufferen en op een natuurlijke wijze weer terug geven aan de natuur. Daar ben ik groot voorstander van en is duurzaam.

Ondergrond speciaal voor een parkeergarage

Ondergrond kunstgras parkeergarage

WANNEER GEBRUIK JE BETON BREKERSZAND ALS ONDERGROND?

Dit is ook nog een variant die goed mogelijk is. Het zijn eigenlijk puinresten waar cement in zit. Dit geeft een hele goede waterdoorlatendheid en is stabiliserend. Laatst heb ik bij een klant dit gebruikt als ondergrond omdat hij ook zijn auto op het kunstgras wilde parkeren. Met een laag van 20 centimeter beton brekerszand en een dun laagje zand om het vlak te leggen is dit een ideale ondergrond om er over heen te kunnen rijden. Dit kan bijvoorbeeld ook op campings gebruikt worden waar caravans en/of campers op een kunstgrasveld komen te staan. Er worden ook nog wel eens kleischelpen gebruikt, wat eveneens prima voldoet. 

Zoals je ziet is er veel mogelijk en advies geef ik graag om tot het juiste resultaat te komen. Naarmate de eisen hoger worden zal dit wel een hogere investering vragen. Dit gebruik je dan ook voor een langere periode. Dan heb je er amper meer omkijken naar.

DRUKVERDELEND DOEK

Tussen de ondergrond en het kunstgras wordt bijna altijd nog een drukverdelend doek gelegd. Behalve bij gebruik van de valdemping, want daar zit het al in verwerkt. 

Het drukverdelend doek heeft diverse functies. Natuurlijk om de druk te verdelen. Maar er zitten in het kunstgras afvoer gaatjes voor het regenwater en deze lopen vol met het vulzand wat in het kunstgras later wordt ingestrooid. Het doek zorgt ervoor dat dit vulzand niet wegvloeit naar het zand van de ondergrond. Anderzijds beschermt het drukverdelend doek de onderkant van het kunstgras. Als dat teveel beschadigd, kunnen de kunstgras vezels in de loop der tijd los raken en ontstaan er kale plekken.

BALKON OF DAKTERRAS

De ondergrond bij een balkon of dakterras kunnen betontegels of houten vlonders zijn. De afwatering is meestal via een afvoer al geregeld. Hier is het drukverdelende doek ook weer belangrijk. Juist voor de bescherming van de betontegel ten opzichte van de onderkant van het kunstgras. En het zorgt er ook voor dat je geen afdrukken ziet in het kunstgras van de onderliggende tegels of houtvlonder. 

Soms leggen wij het kunstgras aan op een  dak wat met EPDM afgedekt is. Hier gebruiken we ook het drukverdelende doek weer en zorgt het juist voor de bescherming van het EPDM. De onderkant van het kunstgras bevat soms ook wat harde uitstekels en je wil niet dat dit lekkage gaat veroorzaken.

Andere invulling voor een dakterras

Ondergrond kunstgras dakterras

VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

In de praktijk wordt ik nog wel eens benaderd om te kijken wat er nog mogelijk is als het eindresultaat van het kunstgras niet naar tevredenheid is. Soms is dat al na aanleg, maar kan soms ook enkele jaren later zijn. Dat is dan meestal geen “goed nieuws” gesprek. In veel gevallen is men dan “te zuinig” geweest met het afgraven van de grond. Met het aftrillen merk je dan dat dit het probleem is en krijg je de ondergrond niet stabiel. Dat kan je beter voorkomen!

TOT SLOT

De basis van een mooi kunstgrasveld is een stabiele en goede waterdoorlatende ondergrond. Je kan dit zelf doen, mits je alle genoemde adviezen in acht neemt. Als specialist is dit ons werk en hebben wij routine in dit soort werkzaamheden. Het is aan de klant om hierin een keuze te maken en daarin adviseer ik graag.  

OVER ONS

Delta kunstgras is al 15 jaar de specialist voor kunstgras in Zeeland. Of het nu gaat om een tuin, balkon, (dak)terras, speel- of sportveld, schoolplein, openbare ruimte of voor zakelijk gebruik, wij bieden de juiste oplossing.

Het hele jaar door een prachtige uitstraling met kunstgras wat nauwelijks meer is te onderscheiden van natuurgras.

Om de keuze iets makkelijker te maken of kunstgras iets voor jou is ben je van harte welkom in onze showtuin in Kapelle. Daar heb je een prima overzicht van de mogelijkheden en de diverse soorten. De showtuin is altijd open maar op afspraak zijn wij daar ook aanwezig.

15 jaar Delta Kunstras

waterdoorlatendondergrondondergrond kunstgraskunstgras
blog author image

Ad de Bruine

Ad de Bruine, eigenaar Delta Kunstgras

Back to Blog

Wij zijn official partner van myWorld. Ontvang cashback en shoppingpoints door je GRATIS éénmalig te registreren voor op het logo van myWolrd te klikken.

© 2024 DELTA-KUNSTGRAS | PRIVACYVERKLARING | ALGEMENE VOORWAARDEN | REVIEW POLICY


Delta Kunstgras is een handelsactiviteit van Delta Kunstgras BV - Inschr. KvK: 63457121 - IBAN NL68RABO0380551462.

Om je beter en persoonlijker te helpen gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken, alles is terug te lezen in onze privacy verklaring.